Noen ganger skulle vi ønske Elverum Høyre hadde rett

Av Kaja Haugseth og Magnus Stenseth,
ungdomskandidater, Elverum Arbeiderparti.

Kaja og Magnus

Kaja Haugseth og Magnus Stenseth

Vi har fulgt leserbrevdebatten i lokalpressen den siste tiden om kommuneøkonomien. Og det slår oss at vi noen ganger skulle ønske Elverum Høyre hadde rett.

 

Tenk så deilig det hadde vært om Elverum Høyres gruppeleder Yngve Sætre f.eks. hadde rett når han i både Østlendingen og iElverum for noen dager siden sier at situasjonen i Elverum slett ikke er ille etter fem år med Høyre-budsjetter. Nei, det hele er bare feberfantasier fra folk i Arbeiderpartiet som innbiller seg at ting har gått stadig verre.

Hvis Yngve Sætre hadde rett, ville kommunen sluppet å sitte de neste ukene og vurdere om man skal selge sykehjem, legge ned skoler, avvikle Ungdommens Hus, si opp de ansatte som jobber i Utekontakten, stenge barnehager, gjøre de fattigste i kommunen enda fattigere, avslutte tilbudene for rusmisbrukerne, nedbemanne helsestasjonen, fjerne støtten til alle frivillige lag, foreninger, samfunnshus og grendehus i Elverum eller noen av de andre utallige kuttforslagene som rådmannen har lagt fram.

Ja, vi skulle ønske Elverum Høyre har rett når de forsøker å bagatellisere bort sin rolle i det økonomiske kaoset som Elverum kommune er i. Etter fem år med Høyre-budsjetter har de fortsatt ikke et fnugg av ansvar. Det at de har levd ut drømmen om å skape et skatteparadis i Elverum – dét har naturligvis ingenting med situasjonen nå å gjøre. Heller ikke at de har tømt reservene som kommunen hadde på fond da Arbeiderpartiet styrte. Og ikke det faktum at de har tappet Elverum Energi for alt som finnes av kapital, og faktisk har tatt ut utbytter flere år på forskudd. Eller at de gang etter gang har avvist forslag fra bl.a. Arbeiderpartiet om å øke inntektene.

Vi skulle ønske de hadde rett. Vi skulle ønske dette bare var en feberfantasi. At vi i morgen våkner opp feberfri, og ser at kommunens regnskaper går i pluss – akkurat som før Høyre overtok. At eldreomsorgen bygges ut, i stedet for å bygges ned. At det var penger til å satse på levende bygder og på et trygt og godt sentrum – i stedet for å snakke om hva vi kan avvikle. Og vi skulle ønske at vi i morgen – friske og raske og med 37 grader i kroppen – ser at ingen snakker om å legge ned viktige velferdstilbud eller krever at de som gir pleie og omsorg til demente skal gå ned i lønn og miste opparbeidede pensjonsrettigheter.

Men slik er det dessverre ikke. Det er ikke feberfantasier hos Arbeiderpartiet som har fått rådmannen til å legge fram en lang og vond kuttliste. Det er rett og slett resultatene av fem år med feilslått politikk, der Høyre har sittet med ansvaret for budsjettene i Elverum. Et ansvar de nå prøver å bortforklare og vri seg unna, når det blir stadig mer klart hvor galt dette har ført avsted.

Kaja Haugseth og Magnus Stenseth
ungdomskandidater, Elverum Arbeiderparti

You may also like...